Oleppa sitten reipas

Näin pienenä mulle sanottiin ja mä sanoin mun pojille. Aikuisenakin pitää olla reipas ja laiskottelua katsotaan pahalla silmällä. Työpaikalla et usein todellakaan voi olla uupunut. Ainakaan et voi näyttää sitä, jos haluat pitää työpaikkasi. Ainakin oma sisäinen ääni moittii ja piiskaa, jos ei kukaan ulkopuolinen.

Kun pahin oire mun MS-sairaudessa on uupuminen niin reippaana oleminen ei ole helppoa, vaan se vie kaksin verroin voimia ja toipuminen tehtävistä vie aina vaan enemmän ja enemmän. Se taas aiheuttaa kotona ongelmia, kun kotitehtävät kasautuvat, unohtelen asioita ja sama turhautuminen jatkuu kotona ja reippaan esittäminen jatkuu. Jos vaan on voimia siihen.

Eräs viisas ja kaunis ystäväni sanoi viisaan opetuksen, että tekemättömät asiat täytyy nähdä norsuna. Sitten leikkaat pienen palan norsusta ja sitten käännät sille selkäsi ja syöt vain pienen palan norsusta. Siis et koko norsua kerralla.

Mulle on kyllä myös opastettu Maskun kuntoutuskeskuksessa tekemään asioita omia voimia kuunnellen ja pienissä osioissa. Itselleen pitäisi myös oppia olemaan hyväksyvä ja armollinen.

Helppoa? No ei todellakaan. Koska mä en tiedä koska hyvä hetki tulee uudestaan niin mä ainakin teen hyvän hetken tullessa niiiiiiiiiiiiiin paljon kuin kerkiän ja "syön koko norsun" ja sitten kaadun saappaat jalassa rättiväsyneenä sänkyyn. Mun sisäinen ääni käskee uskomaan asiantuntijoita, mutta silti toimin toisin.

Kannattaako? No ei todellakaan. Mutta ainakin olen ollut reipas.

FI1711739561


Kirjoittanut: Annen blogi

Sinä+

Anne

Olen yhdistysaktiivi, jonka lapset on jo pidempiä kuin niiden äiti. Rakastan tässä maailmassa eniten perhettäni, ystäviäni, matkustelua ja työtäni. En muista hyvin aikaa ilman MS-tautia, koska olin 16-vuotias, kun sain diagnoosin. Nyt elän lähes normaalia arkea iloineen ja suruineen. Työskentelen osa-aikaisesti ja olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä vuodesta 1999. Se antaa minulle enemmän aikaa perheelleni, ystävilleni, matkusteluun ja kunnon ylläpitämiseen. “Elä hetkessä” on elämänohjeeni ja siksi haluan elää täysillä nyt, enkä tuhlata elämääni katkeroitumiseen tai pelkoon tulevasta. Elämänmyönteinen asenne ja usko tulevaan on pitänyt laivani pinnalla karikoista huolimatta.