Ole oma asianajajasi

Siitä ei ole kovinkaan kauaa, kun MS-tautidiagnoosiin liitettiin synkeät ohjeistukset järjestää omat asiansa kuntoon, viettää mahdollisimman paljon aikaa rakkaidensa kanssa, ja usein myös ohje jättää työpaikkansa. Jatkuva tutkimustyö ja uusien lääkkeiden kehittäminen ovat kuitenkin tuoneet muutosta tähän asiaan. Voimme olla aiempaa luottavaisin mielin. MS-taudin kanssa on mahdollista elää ja toimia. Diagnoosin saaminen on edelleenkin pelottava kokemus, mutta meillä sairastuneilla on aiempaa paremmat mahdollisuudet vaikuttaa tulevaisuuteemme. Voimme aika pitkälti valita, haluammeko jatkaa työelämässä vai emme. 

Jos päätät jäädä työelämään, muista turvata selustasi ja omat oikeutesi! Alla muutama seikka, jonka olen oppinut MS-diagnoosini jälkeen. 

 

Tunne oikeutesi 

Keskustele henkilöstöosaston kanssa ja selvitä yrityksen linjaukset mitä asianmukaisten työskentelyolosuhteiden ja apuvälineiden tarjoamiseen tulee. MS-taudin aiheuttamat oireet eivät aina välttämättä ole kovin selkeät ja näkyvät. Siksi on erityisen tärkeää, että itse kerrot ongelmistasi. Minun oli äskettäin pakko pyytää muutoksia omien työaikojeni osalta, ja koska tällainen ei aina joka työssä onnistu, on tärkeää itse kysyä. Muista, että työnantajallesi on tärkeää, ettei hän menetä sinua, sillä uuden henkilön rekrytointi ja kouluttaminen maksavat aina melkoisen paljon. 

 

Ole rehellinen 

Vaikka sinusta voikin tuntua tyhmältä tai epämiellyttävältä raportoida kaikki menosi ja ongelmasi, on tärkeä muistaa, etteivät työnantajasi tai henkilöstöosaston ihmiset ole ajatustenlukijoita. Jos oireesi tai hoitosi aiheuttavat paljon töistä poissaoloja, tämä voidaan kokea negatiivisena asiana, ellet hoida kaikkia poissaoloihin liittyviä paperitöitä ja  ilmoituksia. Muista, ettei kukaan muu voi auttaa sinua, ellet ensin itse pistä parastasi. Jos koet, ettet voi puhua henkilöstöosaston tai jonkun muun johtoa edustavan henkilön kanssa, työpaikkasi ei ehkä sittenkään ole juuri sinulle se kaikkein paras. On tärkeää, että tunnet oman arvosi, ja yhtä tärkeää, että tunnet oman esimiehesi oikeasti arvostavan sinua ja työpanostasi. 

 

Ole oman elämäsi ekspertti

Jos sinusta tuntuu, ettei nykyinen työsi tule pitkällä tähtäimellä enää toimimaan MS-diagnoosisi jälkeen, ryhdy etsimään uutta paikkaa. Hyödynnä internetiä ja yritä löytää työpaikka, joka tarjoaa joustavat työajat tai vaikkapa etätyö- tai osa-aikatyömahdollisuudet. Tilanteet ja vaatimukset vaihtelevat eri maiden välillä, mutta selvitä! Työpaikkasivustoilla voit usein etsiä juuri tietynlaiset työpaikat, jotka täyttävät nimenomaan ne toiveet ja vaatimukset, jotka sinulla sairautesi takia on. Käänny myös Neuroliiton , paikallisyhdistyksen  tai muiden MS-potilaiden puoleen ja kysy sinua askarruttavista asioista.

Vaikka itse syyllistyn usein yrittämään aivan liikoja ja tekemään liian monta asiaa yhtä aikaa, olen vihdoin pääsemässä järjelliseen järjestelyyn työelämäni osalta. Nyt tiedän, että voin välillä olla sairaslomalla, kunhan lääkärini kirjoittaa asiasta todistuksen. Minun on yksinkertaisesta avattava suuni ja keskusteltava avoimesti tilanteestani sekä neurologini että työnantajani kanssa. Muista siis, että kaikki lähtee sinusta itsestäsi. SINUN on avattava suusi ja huolehdittava omista oikeuksistasi.

FI1608515131


Kirjoittanut: Angela

Työ

Angela

“Having courage does not mean that we are unafraid. Having courage and showing courage mean we face our fears. We are able to say, I have fallen, but I will get up.” - Maya Angelou Angela sai MS- diagnoosin juuri, kun he miehensä kanssa perustivat perhettä. Hän seikkaili paljon netissä ja teki Google- hakuja ja huomasi, että monet naiset kaipasivat avointa keskustelua ja kokemusten vaihtoa, miten kasvattaa lapsia MS- taudista huolimatta. Kaksi lasta 22 kuukauden aikana, bloggaaminen ja täysiaikainen vapaaehtoistyö vaatii Angelalta edelleenkin aikamoista tasapainoilua, mutta edelleen aikaa löytyy googlailuun! Angelalla ja hänen siskollaan, jolla on myös MS- tauti, on yhteinen tavoite; juosta puolimaraton jonain päivänä. Päivässä on vain rajallinen määrä tunteja, eikä hän halua katsoa taakseen katuen kuinka ne vietti , siksi hän käyttääkin niistä ison osan viettäen aikaansa lastensa kanssa laulaen ja tanssien. Milloin hän ei ole lastensa kanssa, tapaa ystäviään hyvän ruuan ja viinin parissa, matkusta rannalle, nauti Coloradon kauniista vuorista, ota valokuvia tai videoi, hän toivottavasti noudattaa omaa neuvoaan ja ottaa välillä päiväunet!

Katso kaikki artikkelit Angela