Mä en sano mä en pysty vaan mä sanon mä yritän

Mä olen onnekas, koska saan fysioterapiaa yrityksessä, joka tekee Kela:n suosittamia liikuntakokeiluja.

Samalla, kun he järjestävät näitä liikuntakokeiluja Kela:n luokittemille vaikeasti vammaisille, he raivaavat pois ennakkoluuloja ja -käsityksiä, mitä vammautuneet ihmiset voivat tehdä. He lisäävät tietoutta apuvälineistä ja soveltavasta liikunnasta ja siitä, että lähes kaikkea liikkumista voi soveltaa. Only SKY is the limit-sanonta sopii aiheeseen mielestäni täydellisesti.

Olen kokeillut fysioterapian liikuntakokeilujen kautta: frisbeegolfia, tarkkuus-suunnistusta, hyppelyä trampoliinipuistossa, golfia, luontoretkeilyä, haulikkoammuntaa, pyörätuoli-sulkapalloa, keilausta, joogaa, geokätköilyä, ratsastusta, treenannut ulkokuntosalilla, ollut rinnakkain poljettavalla pyörällä Pirkan pyöräilyn esteettömällä reitillä, tandemlaskettelua, seinäkiipeilyä, hydrospinnigiä (uima-altaassa oli kuntopyörä) ja melontaa.

IKINÄ en olisi lähtenyt koettamaan näitä lajeja yksin oma-aloitteisesti!!! On ollut mahtavaa ja energisoivaa huomata, että mä pystyn siihen!!! Vaikkakin hieman sovellettuna, mutta kuitenkin. Mun fysioterapeutti nauroi, että Anne on jo liikuntakokeilulistalla, vaikka hän ei itse edes tiedä siitä. Noin varma hän on, että mä haluan osallistua.

Viime koronakeväänä ihmiset löysivät luontokohteet, kun muu maailma sulkeutui. Se on ihanaa ja luonnossa tuntuu, että rentoutuu ja stressi sulaa, kun nauttii sen rauhasta ja tuoksusta. Ilahduttavaa on, että on myös esteettömiä luontokohteita, joita löytyy Metsähallituksen www.luontoon.fi sivuilta. Aina jaksan paasata siitä, että esteettömyydestä hyötyy invakansan lisäksi myös vaunukansa ja iäkkäät tai muuten huonosti liikkuvat henkilöt. Viime keväänä meidän yhdistys teki esteettömän luontokohteen esittelyn Kintulammen esteettömästä reitistä Tampereella. Mun aviomies kuvasi, kun vaimo retkeili sähkömopoa liikkumisen apuvälineenä käyttäen. Siitä tuli mielestäni ihan onnistunut video ja sen voi katsoa täältä.

Liike on lääkettä ja haastan sinut kokeilemaan jotain liikuntalajia, jota et ole ikinä kokeillut. Vähän se vaatii etukäteiselvitystä, mutta varmasti kannattaa!!! Voit kääntyä liikunta-asioissa myös Neuroliiton Riitta Samsténin puoleen. Neuroliiton liikuntapalveluissa Riitta neuvoo sopivan liikuntaharrastuksen ja -paikan löytämisessä. Jos et halua aloittaa uutta liikuntaharrastusta, on huojentavaa, että myös liikuskelu sekä paikalla olon tauottaminen lasketaan päivitetyissä sovelletun liikkumisen suosituksissa liikunnaksi.

 

Voimia ja pidä itsestäsi erityisen hyvä huoli. Kukaan muu ei tee sitä yhtä hyvin puolestasi.❤

 

FI2010285700
Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

 


Kirjoittanut: Annen blogi

Vapaa-aika

Anne

Olen yhdistysaktiivi, jonka lapset on jo pidempiä kuin niiden äiti. Rakastan tässä maailmassa eniten perhettäni, ystäviäni, matkustelua ja työtäni. En muista hyvin aikaa ilman MS-tautia, koska olin 16-vuotias, kun sain diagnoosin. Nyt elän lähes normaalia arkea iloineen ja suruineen. Työskentelen osa-aikaisesti ja olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä vuodesta 1999. Se antaa minulle enemmän aikaa perheelleni, ystävilleni, matkusteluun ja kunnon ylläpitämiseen. “Elä hetkessä” on elämänohjeeni ja siksi haluan elää täysillä nyt, enkä tuhlata elämääni katkeroitumiseen tai pelkoon tulevasta. Elämänmyönteinen asenne ja usko tulevaan on pitänyt laivani pinnalla karikoista huolimatta.