Voimasanat keskellä hiljaisuuden

Kokeillaan ja sitten taas noustaan, jos kaadutaan. Ensimmäisen kerran olin kumossa kymmenen metriä hiihdettyäni. Mielestäni siinä oli alamäki, vaikka oikeasti alue oli kyllä tasainen. Vaan niiden liukkaiden kapuloiden päällä oli pirun hankala. Jalat täristen, etsien jostain muistin sopukasta keinoja tasapainon hallintaan ja ihan turhaan. Pahinta oli jokaisen kaatumisen yhteydessä isot määrät silminnäkijöitä. Että teki hyvää itsetunnolle etsiä itseään lumihangesta. No, eihän selässä lue, että sairastaa MS-tautia ja tasapainon kanssa voi olla pieniä hankaluuksia.

Antaa tulla! Kestän kyllä, periksi en tule antamaan. Neljänä päivänä Ylläksellä tuli hiihdettyä. Jokaisena päivänä lähtöpaikalla odotti alamäki, tutisevat jalat ja hiton liukas sää. Jokaisena päivänä päätin, että tämä on viimeinen kerta. Ja silti oli voittajan fiilis, kun sai kropan pelaamaan. Jokaisena päivänä toistui sama ihmeellinen kaava. Ensin oli tärinää jaloissa. Sitten ne tottuivat ja mentiin kuten muu sakkikin. No, ohittihan mummot, mutta tehtiin se kohteliaisuussyystä. Jaloissa oli välillä hienosti voimaa ja tasapainokykyä. Selvisin mäet kaatumatta. Sitten loppui voimat ja oli täyttä tuskaa päästä takaisin hotellille.
Ne sanoo, et pysty, et voi, ei kannata. Mun korvissa se kaikki kuulostaa haasteelta.
Samalla asenteella, jolla pärjään yrittäjänä, yritin pärjätä hiihtäjänäkin. Jatkan, jaksan, vaikka väkisin. Jos se olis helppoa, kaikki tekis niin. Mutta nyt on tunnustettava, että olin aikamoisen säälittävän oloinen heppu näiden kapuloiden päällä. Neljänä päivänä tuli hiihdettyä ja neljästi kaaduttua. Eihän saldo huono ole. Ottaen huomioon, että edellisestä hiihtokerrasta oli vuosia.

Hiljaisuus, tuo upea asia Lapissa. Keskellä mahtavia maisemia täydellisessä hiljaisuudessa. Se on elämys tämän päivän mäiske-elämälle. Elämys, joka jokaisen pitäisi kokea. Hiljaisuutta sävyttivät muutamat voimasanani, mutta ei siitä enää.

Mietin Ylläksellä, että saan olla onnellinen. Olen kokenut Lapin hiljaisuuden ja New Yorkin, joka ei hiljene koskaan. Rakastan molempia paikkoja ja vuoden 2018 allakkaan on matka niihin piirretty. Kaupunki herää jokaisena aamuna niin erilaisena. Aamupalalla tuijottaa ihmisiä, jotka taiteilevat kahvikupin ja iPhonen kanssa kohti työpaikkaansa. Ja heitä on paljon. Lappi lumoaa omalla tavallaan ja New York omalla ihmeellisellä taikavoimallaan. Molemmissa paikoissa olet tuntematon muille ja New York vie mukanaan omaan rytmiinsä. Onhan sielläkin Central Park, jossa voi vain rauhoittua tai kuntoilla. Jos nyt kysyttäisiin, mihin muutat, olisi vastaus New York. Ylläksellä olisin vastannut, että Lappi.

Ylläksellä oli mielettömät määrät lunta, upeat latuverkostot. Ja aika hienot säätkin. Rinteisiin kun ei enää uskalla, niin päivät menivät hiihtoa opetellen. Vaikka olen hyvässä kunnossa, löysin taas asioita, joita on kohennettava. Tasapainon harjoittelu on unohtunut. Se on kuitenkin taito, jota pystyy harjoittelemalla kehittämään. Tätä kirjoittaessa on toukokuu puolessa välissä ja talvi ei edelleenkään anna keväälle lupaa. Tasapainottelevat, kuten tein itse suksilla. Kun kesä voittaa, se tulee heittäen yläfemman ja kiljaisten, että saan vastoinkäymisistä voimaa.

(Tekstissä otteita Elastisen kappaleesta Eteen ja ylös)


FI1705645434


Kirjoittanut: Raunon blogi

Vapaa-aika

Rauno

Olen tutuille, turunmiehille ja ystäville Rane tai Rau. Ainoastaan rakkaat äitini ja anoppini kutsuvat minua Raunoksi. Olen yli 50-vuotias mies Jyväskylästä ja asun kivassa asunnossa lähellä keskustaa rakkaan avopuolisoni kanssa. Blogi on minulle paikka, jossa opettelen leikittelemään sanoilla ja kirjoitan elämästäni Leijonaksi nimeämäni kumppanin, MS-taudin kanssa. Muiden sairastavien lailla myös me MS-tautia sairastavat käytämme varsin mustaa huumoria ja sitä pilkahtelee teksteissäni. Asioihin voisi suhtautua negatiivisesti ja myös kirjoittaa siten. Yritän synkkinä ja pimeinä marraskuun iltoinakin löytää jotain positiivista ja hauskaa sanottavaa. 20-vuotta MS-taudin kanssa on pitkä aika. Yritän tuoda mukaan myös kokemusperäistä tietoa.