MS ja ravinto

Kasvikset, hedelmät ja marjat ja matala-asteinen tulehdus

Kenellekään ei liene yllätys että kasviksia, hedelmiä ja marjoja olisi hyvä syödä ihan joka aterialla. MS-tautia sairastavalle käyttöä perustellaan vitamiinien, kivennäisaineiden ja antioksidanttien saannilla. Kasvisten, hedelmien ja marjojen tiedetään vaikuttavan kehon matala-asteiseen tulehdukseen, jonka tiedetään olevan monen sairauden takana ja voi olla vaikuttamassa MS-taudin oireisiin. Matala-asteista tulehdusta kehossa voi pienentää pitämällä painon mahdollisimman normaalissa, välttämällä runsasta sokerin, puhdistetun viljan, lihan ja erityisesti lihajalosteiden syömistä sekä alkoholin ja sokerijuomien runsasta juomista. Sen sijaan kannattaa kasvisten, hedelmien ja marjojen lisäksi syödä kalaa, pähkinöitä, oliivi- tai rypsiöljyä ja täysjyväviljatuotteita. Tutkimuksissa maitotuotteet, kananmuna ja nykyaikaiset margariinit ovat neutraaleja suhteessa matala-asteiseen tulehdukseen. Kanan ja muun vaalean lihan vaikutusta matala-asteiseen tulehdukseen tunnetaan huonosti.

Mikäli sinulla on ylipainoa, laihduttelun sijaan kannattaa miettiä, millaisia muutoksia elämäntapoihin voisi tehdä pysyvästi. Pikaiset kuurit eivät tuota pysyvää tulosta ja pienetkin muutokset voivat painonhallintaa oikeaan suuntaan. Hyvä ateriarytmi ja kasvisten lisääminen auttaa useimpia myös painonhallinnassa. Tämän lisäksi kannattaa huolehtia riittävästä proteiinin saannista ja syödä hiilihydraatteja kohtuudella ja laadukkaasti. Jos tunnistat itsessäsi tunnesyömistä ja tiedät sen vaikuttavan omaan painoosi, on tärkeää, että käsittelet juuri tätä asiaa: miksi syöt ja millä muulla tavalla voisit selviytyä tunteista tai palkita/lohduttaa itseäsi? Laihduttaminen usein pahentaa vain tunnesyömistä eikä vie tilannetta oikeaan suuntaan.  

 

Anette Palssa
Laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri
Kotisivu ja blogi: www.anettepalssa.fi 

Updated: 11-08-2016