MS ja yrittäjyys

MS ja yrittäjyys

Rauno Hokkanen
MS-bloggaaja

Helppoa elämää! Tässä niin tutussa tv-sarjassa yrittäminen ei ollut aina helppoa. Ja vähän taisi ote lipsahtaa omaperäisille tasoille. 

Sattuma antaa usein suuntaa elämälle. Tulin juuri neuvottelusta, joka muuttaa mahdollisesti liikeideaani. Olen tämän henkilön tuntenut jo vuosia neuroyhdistyksen yhteistyökumppanina ja sittemmin vammaisneuvoston kautta. Vapaa-ajalla olemme istuneet Jypin peleissä vuosikaudet samassa katsomossa. Asunnonmuutostyöt yhdistivät meidät nyt. Otin yritykseen yhteyttä, kun tarvitsin apua vaikeassa edunvalvontaprojektissa vammaisneuvoston työssä. Kun kerroin tässä yhteydessä aloittavani myös yritystoiminnan, alkoivat tapahtumat vyöryä nopeasti. He kertoivat haluavansa tukea myyntiinsä ja minä kerroin etsiväni hyviä tuotteita.

Jäin työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2002. Maltoin olla vuoden kotona, mutta sen jälkeen olen ollut mukana useissa neuroyhdistyksen työ-ja vapaaehtoistehtävissä. Viime syksystä asti olen etsinyt uutta haastetta. Uutta työpaikkaa. Rehellisesti olen jo hakuvaiheessa kertonut sairaudestani. Usein prosessi onkin pysähtynyt tähän. On ikuisuusongelma kertoako. Itse olen päättänyt kertoa, kun CV:ssä olevaa aukkoa on muuten vaikea todentaa. Olen mukana useissa luottamustoimissa. Vammaisneuvoston puheenjohtajuus on vienyt paljon aikaa. Onkin ollut hankalaa löytää työpaikka nykyiseen elämäntilanteeseen. On eläke, on luottamustoimia, jotka vievät aikaa, on terveydellisiä ongelmia. Ja tähän coctailiin haluan vielä, pöhköpää kun olen,  lisäpalasena työpaikan. Kun sopivaa työpaikkaa ei tuntunut löytyvän työnhaun kautta päätin perustaa oman yrityksen.

Viikonlopun ja tämän aamun tuskailin enemmän kuin kipumittari sallii. Neuropaattiset kivut ovat kulkeneet mukanani yhtä kauan kuin MS-tauti. Diagnoosin sain vuonna 1998 eli aika kauan sitten. Plakit selkäytimessä tuovat ongelmia alaraajojen voimiin, tasapainoon, inkontonenssiin ja seksuaalisiin toimintoihin. Kaikkea pystytään hoitamaan lääkkeillä, mutta aikamoista tasapainoilua on löytää sopivat lääkkeet. Kivut saa kyllä pois, mutta aivot toimivat silloin niin hitaalla ettei työasioita kykene hoitamaan. Olen aikanaan jäänyt fatiikin vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle ja kyllähän sekin asia on huomioitava. Toisaalta yrittämisen etuna on tietyllä tavalla työajattomuus. Ainakin itselläni. Teen työtä silloin kun parhaiten jaksan, pidän taukoja, urheilen ja pidän välipäiviä. Teen työtä taas sitten kuin mahdollista. Nämä asiat riippuvat tietenkin paljon yrittämisen luonteesta.

Updated: 20-06-2019