MS ja yrittäjyys

MS ja yrittäjyys

Rauno Hokkanen
MS-bloggaaja

Helppoa elämää! Tässä niin tutussa tv-sarjassa yrittäminen ei ollut aina helppoa. Ja vähän siinä taisi ote lipsahtaa omaperäisille tasoille.

Sattuma antaa usein suuntaa elämälle. Tulin juuri neuvottelusta, joka muuttaa mahdollisesti liikeideaani. Olen tämän henkilön tuntenut jo vuosia neuroyhdistyksen yhteistyökumppanina ja sittemmin vammaisneuvoston kautta. Vapaa-ajalla olemme istuneet Jypin peleissä vuosikaudet samassa katsomon osassa. Asunnonmuutostyöt yhdistivät meidät nyt. Otin yritykseen yhteyttä, kun tarvitsin apua vaikeassa edunvalvontaprojektissa vammaisneuvoston työssä. Kun kerroin tässä yhteydessä aloittavani myös yritystoiminnan, alkoivat tapahtumat vyöryä nopeasti. He kertoivat haluavansa tukea myyntiinsä ja minä kerroin etsiväni hyviä tuotteita myydäkseni.

Jäin työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2002. Maltoin olla vuoden kotona, mutta sen jälkeen olen ollut mukana useissa neuroyhdistyksen työ- ja vapaaehtoistehtävissä. Viime syksystä asti olen etsinyt uutta haastetta. Uutta työpaikkaa. Rehellisesti olen jo hakuvaiheessa kertonut sairaudestani. Usein prosessi onkin pysähtynyt tähän. On ikuisuusongelma kertoako sairastavansa vai olla kertomatta. Itse olen päättänyt kertoa, kun CV:ssä olevaa aukkoa on muuten vaikea todentaa.

Olen mukana useissa luottamustoimissa. Vammaisneuvoston puheenjohtajuus on vienyt paljon aikaa. Neuroliitossa toimin mukana myös. Onkin ollut hankalaa löytää työpaikka nykyiseen elämäntilanteeseen. On eläke, on luottamustoimia, jotka vievät aikaa, on terveydellisiä ongelmia. Ja tähän cocktailiin haluan vielä, pöhköpää kun olen, lisäpalasena työpaikan. Kun sopivaa työpaikkaa ei tuntunut löytyvän työnhaun kautta päätin perustaa oman yrityksen.

Ja juuri päätöksen alla, pallotellen mitä aion tehdä, kuin palkkioksi viikonlopun ja tämän aamun hyökkäsivät neuropaattiset kivut kimppuuni voimakkaammin, kuin kipumittari sallii. Kivut ovat kulkeneet mukanani yhtä kauan kuin MS-tauti. Diagnoosin sain vuonna 1998 eli aika kauan sitten. Plakit selkäytimessä tuovat ongelmia alaraajojen voimiin, tasapainoon, inkontinenssiin ja seksuaalisiin toimintoihin. Kaikkea pystytään hoitamaan lääkkeillä, mutta aikamoista tasapainoilua on löytää sopivat lääkkeet. Kivutkin saa kyllä pois, mutta aivot toimivat silloin niin hitaalla, ettei työasioita kykene hoitamaan. Päivät kuluvat tasaisessa usvassa saamatta mitään aikaiseksi. On pakko vähentää lääkkeitä ja hyväksyä kivut, että aivot jotenkin toimivat.

Olen aikanaan jäänyt fatiikin vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle ja kyllähän sekin asia on huomioitava. Toisaalta yrittämisen etuna on tietyllä tavalla työajattomuus. Ainakin itselläni. Hartaana toivomuksena on, että teen työtä silloin kun parhaiten jaksan, pidän taukoja, urheilen ja pidän välipäiviä. Teen työtä taas sitten kuin mahdollista. Nämä asiat riippuvat tietenkin paljon yrittämisen luonteesta. Kaikista tuottavinta tällä tavalla toimiminen ei ole, mutta hyvä ja pakollinen tapa tasapainoilla MS-taudin kanssa.

Oman toiminimen perustaminen

Oman toiminimen perustaminen on yksinkertainen toimenpide, jossa on silti oltava tarkkana. Toiminimen perustaminen onnistuu Patentti- ja rekisterihallitukseen suoraan verkon kautta. Sitä ennen kannattaa olla yhteydessä verottajaan ja kertoa arvioidut tulot. Käytäntonä yleensä on ennakkoverot, joiden suuruus saattaa yllättää. Veroja ja erilaisia kustannuksia alkaa juoksemaan heti, tuottojen kerääminen onkin sitten oma haastava rastinsa.

Mikäli on työkyvyttömyyseläkkeellä, kuten niin useat MS-tautia sairastavat ovat, on eläkkeen maksavaan tahoon oltava ehdottomasti yhteydessä. Heiltä saa tarkat summat, joita voi tienata. Omassa toiminimessä yrittäjän eläke määrittää paljon. Eläkeyhtiö kertoo mikä summa kulkee rajana, että ei menetä eläkettään.

Itselläni vakuutusyhtiö, joka eläkkeeni maksaa, ehdotti eläkkeen lepäämään jättämistä. Yhteistyökumppani, josta alussa kerroin, odottaa yhteistyöltä paljon. Ja tämä tuo äkkiä vastaan sen, että tienaan enemmän kuin pystyn tai on pakko jättää eläke lepäämään. Kaksi vuotta eläke voi levätä. Sen jälkeen on hetki oltava eläkkeellä tai sen edun on menettänyt. Mikäli työnantaja hyväksyy, voi hetken olla eläkkeellä ja palata takaisin töihin ja jättää eläkkeen uudelleen lepäämään. Kuinka tämä onnistuu käytännössä ja kuinka monta kertaa, on vaikeaa matematiikkaa. Ja en usko, että hyvin onnistuu. Yrittäminen pitää sisällään aina riskejä. Ihan näin isoja en ollut aikonut kuitenkaan ottaa. Toisaalta, nyt jos koskaan olisi mahdollisuus olla kunnolla yrittäjä. Tilaisuus, joka kiehtoo ja pelottaa. Ehdotus on kuitenkin harkinnan arvoinen ja siitä on neuvoteltava perheessä ja yhteistyökumppanin kanssa.

Toiminimeä perustettaessa on hyvä olla selvillä liikeidea ja hyvä olisi olla myös liiketoimintasuunnitelma mietittynä. Liikeidean on kannettava ja sen on oltava kannattava, että tulee myös tuloja. Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta jälkimmäinen usein aliarvioidaan. Uskotaan liikaa hyvään onneen ja unelmiin. Kilpailutilanteen kartoitus avaa jo usein silmät. Alalla onkin jo toimijoita. Ja jos alalla on isoja toimijoita, on heitä vastaan vaikea toimia taloudellisesti. Kilpailuasetelma voi olla hankala ja omat rahat loppuvat ennen kuin toiminta on kunnolla päässyt käyntiin. Lähes poikkeuksetta ensimmäinen vuosi on tappiollinen.

Kevytyrittäjyys on viime vuosina kasvanut ilmiö. Suomen Yrittäjien arvion mukaan kevytyrittäjiä on Suomessa kymmeniätuhansia. Kevytyrittäjyys on kuitenkin vain termi, lainsäädännössä tällaista nimitystä ei ole.

Kevytyrittäjä toimii yrittäjänä, vaikka hänellä ei välttämättä ole omaa yritystä eikä Y-tunnusta. Ilman Y-tunnusta kevytyrittäjä ei voi tehdä esimerkiksi alv-vähennyksiä verotuksessa.

Kevytyrittäjä laskuttaa asiakastaan myymistään palveluista laskutuspalveluita tarjoavan yrityksen kautta. Kevytyrittäjyys on meille sairastaville yksi tapa toimia ja tunnen useita näin toimivia. Laskutuspalvelu nappaa viidestä kymmeneen prosenttia palkkiona laskutuspalvelusta.

Liiketoimintasuunnitelma on siis hyvä tehdä huolella ja jos mahdollista, niin näyttää viisaammille. Voit myös testata suunnitelmaa myymällä ideaasi ystävillesi. Ostaisitko sinä tätä? Nykyisin korostuu myös osaaminen markkinoinnissa. Korostuu osaaminen digitaalisessa markkinoinnissa sekä itsestään tietotekniset tiedot. Erilaisia digitaalisen markkinoinnin kanavia on paljon. Itse olen huomannut, ettei riitä se, että toimintaa markkinoi sosiaalisessa mediassa omille ystävilleen. Se ei oikeastaan anna taloudellisesti yhtään mitään. Sosiaalisessa mediassa on hyvät maksulliset mainoskanavat ja myös kohtalaisen edulliset. Myös näkyvyys Googlessa kannattaa hoitaa hyvin ja siihen löytyy paljon ohjeita Googlesta itsestään.

Toiminimeä perustettaessa liikeidea on muutamalla sanalla tiivistettävä myös Patentti- ja rekisterihallitukseen. Jos ja kun yrityksen nimi hyväksytään, saat postia, jossa kerrotaan, että yrityksesi on hyväksytty ja voit aloittaa toiminnan. Saat myös yrityksen henkilötunnuksen eli y-tunnuksen.

Osakeyhtiön perustaminen

Osakeyhtiölainsäädäntö muuttui ja enää ei tarvita minimissään 2500 euron aloituspääomaa. Perustaminen on tehty helpommaksi ja vertaan tässä lyhyesti toiminimen ja osakeyhtiön eroja.

Osakeyhtiön perustamisen puolesta puhuu kaksi merkittävää asiaa: yritystoiminnan vastuut ja verotus.

Osakeyhtiössä vastuut rajautuvat yhtiöön, kun taas toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa kaikista liiketoimintaansa liittyvistä vastuista, sopimuksista ja veloista. Osakeyhtiössä firman velat eivät ylety yrittäjän henkilökohtaisiin varoihin (ellei niitä ole käytetty lainan takuuna).

Toiminimen tulot verotetaan suoraan yrittäjän tulona. Osakeyhtiö sen sijaan on itsenäisesti verovelvollinen. Osakeyhtiö maksaa tuloksestaan veroa, mutta yrittäjälle maksettava palkka vähentää tätä tuloa. Mikäli osakeyhtiö tekee voittoa, sitä voidaan jakaa omistajille osinkoina. Niiden verotus on usein palkkatuloa huomattavasti kevyempää.

Osakeyhtiöllä on toisaalta tiukemmat kirjanpitovelvoitteet. Siltä edellytetään kahdenkertaista kirjanpitoa, kun taas toiminimi voi selvitä vain yhdenkertaisella kirjapidolla. Toiminimeltä ei myöskään vaadita välttämättä tilinpäätöstä, mutta osakeyhtiön pitää aina laatia tilinpäätös.

Itse ajattelen asian niin, että toiminimestä pystyn itse tekemään kirjanpidon helposti. Osakeyhtiössäkin se onnistuu, mutta vaatii jo niin paljon aikaa ja usein kahdenkertainen kirjanpito on selkeintä tehdä hankkimalla siihen oma ohjelma tietokoneelle. Tästä taas tulee kustannuksia ja ohjelmakin on opeteltava. Ihan yksinkertaista ohjelman käyttäminen ei nimittäin ole. Jos toiminta on yhtään suurempaa, kirjanpitoon voi etsiä tilitoimiston.

Osakeyhtiöllä pitää myös olla hallitus. Perustajajäsen voi olla sekä toimitusjohtaja että hallituksen puheenjohtajana, mutta hänen lisäkseen hallituksessa pitää olla vähintäänkin yksi varajäsen. Tämä voi olla esimerkiksi yrittäjän puoliso tai muu lähiomainen.

Osakeyhtiö toimintatapana kyllä kiehtoo ja ilman ns. raskasta kirjanpitoa harkitsisin sitä vahvasti.

Starttiraha 

TE-toimiston myöntämää starttirahaa voi saada kokoaikaiseksi yrittäjäksi ryhtyvä yritysmuodosta riippumatta. Sitä myönnetään kuuden kuukauden jaksoissa enintään vuodeksi. Jotta tukea voi saada, yrittäjäksi aikovalla täytyy olla riittävät valmiudet alalle koulutuksen tai työkokemuksen kautta.

Ennen starttirahahakemuksen täyttämistä kannattaa olla yhteydessä TE-toimistoon. Alkavan yrittäjän on myös käytävä yritysneuvonnassa. Uusyrityskeskuksen yritysneuvoja auttaa esimerkiksi liikeidean työstössä sekä liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien teossa.

Starttirahahakemusta ei välttämättä saa, jos päätoiminen yritystoiminta on jo aloitettu, yritystoiminnasta saa heti riittävän toimeentulon, hakijalla on verovelkaa tai maksuhäiriömerkintöjä. Myös muut etuudet, kuten opintotuki ja vanhempainraha vaikuttavat tuen myöntämiseen.

Itse koen byrokratian isoksi esteeksi ja kiusaksi starttirahan hakuun. Kun yrittämisen aloitus on tehty melko helpoksi, aletaankin toimimaan sitten ammattimaisesti starttirahaa haettaessa. Tarkoitus on tietenkin se, ettei rahaa myönnetä huuhaatoimijoille.

Verotus 

Tämä kinkkinen asia loppuun. Olen itse aikanaan antanut väärääkin tietoa tästä, joten yritetäänpä nyt olla tarkkana.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi maksaa veronsa ennakkoverona yrityksen tuloksen mukaan. Tulos lasketaan vähentämällä veronalaisesta tulosta sen hankkimisesta aiheutuneet kulut.

Yleensä toiminnan aikana arvioidaan vuoden tulot ja verottaja laskee niiden pohjalta ennakkoverot. Ennakkoveroja maksamalla säästyy kuitenkin valtavan suurilta jälkiveroilta. Mitä tarkemmin osaa tulonsa arvioida, sitä helpompaa on saada oikean suuruiset ennakkoverot. Julkisuudessa törmää uutisiin artisteista, jotka ovat saaneet massiiviset jälkiverot. Kun business on räjähtänyt kunnolla käyntiin, on tavallaan unohdettu koko verottaja. No, siellä ei meitä unohdeta.

Toiminimeä verotetaan henkilönä, ei yrityksenä. Toiminimiyrittäjää verotetaan hänen kaikkien ansio- ja pääomatulojensa perusteella. Yritystoiminnan lisäksi myös muut mahdolliset tulot vaikuttavat verotukseen.

On tärkeää ymmärtää, että kaikki toiminimen raha on yrittäjän rahaa. Yksityisotto eli varojen nosto yrityksestä ei pienennä yritystoiminnan tulosta, vaan se on tuloa, joka verotetaan toiminimen tulona.

Osakeyhtiön verotus

Osakeyhtiö on itsenäinen verovelvollinen ja se maksaa tuloksestaan yhteisöveroa ennakkoveroina. Osakeyhtiö voi maksaa osakkailleen palkkaa ja luontoisetuja.

Osakeyhtiöstä voidaan maksaa osakkeenomistajille kertyvästä pääomasta osinkoja. Osinko voidaan verottaa joko ansiotulona tai pääomatulona. Osa osingosta on verotonta.

Miten arvonlisäverotus toimii?

Arvonlisävero on yleinen kulutusvero, joka kohdistuu lähes kaikkien tavaroiden ja palvelujen kulutukseen. Yrittäjä sisällyttää myyntihintoihinsa arvonlisäveron.

Yrittäjän arvonlisäverolliseen toimintaan liittyvien hankintojen maksamat arvonlisäverot vähennetään myynnin arvonlisäverotuksesta, ja erotus maksetaan valtiolle.

Jos liikevaihto on alle 10 000 euroa, koko liikevaihto on arvonlisäverotuksessa verovapaata. Liikevaihdon ylittäessä tämän määrän maksettava arvonlisävero kasvaa liukuvasti täyteen määrään 30 000 euron liikevaihtoon saakka. Tätä 30 000 euron alittavan liikevaihdon alarajahuojennusta pitää muistaa itse hakea, ja huojennus maksetaan takaisin tilikauden päätyttyä.

Itse olen tehnyt yrittäjänä työtä eläkkeen lisäksi ja liikevaihto on tarkoituksella jäänyt alle 10 000 euron. Kirjanpito ilman arvonlisäverotusta ja ylipäätään arvonlisäverojen maksuprosessi itse hoitaen lisää työtaakkaa niin paljon, että varsinaiseen toimintaan voisi jäädä helposti liian vähän voimavaroja.

Yrittäjän vapaus on MS-tautia sairastavalle ja ainakin itselleni iso asia. Saan rakentaa viikko-ohjelmani oman jaksamiseni mukaan ja huomioida riittäviä lepo ja kuntoutusjaksoja.

 

FI2002263306

 

Updated: 25-03-2020