MS ja yrittäjyys

Oman toiminimen perustaminen

Oman toiminimen perustaminen on yksinkertainen toimenpide jossa on silti oltava tarkkana. Toiminimen perustaminen onnistuu Patentti- ja rekisterihallitukseen suoraan verkon kautta. Sitä ennen kannattaa olla yhteydessä verottajaan. Käytäntönä yleensä on ennakkoverot, joiden suuruus saattaa yllättää. Veroja ja erilaisia kustannuksia tulee heti, tuottojen kerääminen onkin sitten oma rastinsa. Mikäli on työkyvyttömyyseläkkeelle, kuten niin useat MS-tautia sairastavat ovat, on eläkkeen maksavaan tahoon oltava ehdottomasti yhteydessä. Heiltä saa tarkat summat, joita voi tienata. Omassa toiminimessä yrittäjän eläke määrittää paljon. Eläkeyhtiö kertoo mikä summa kulkee rajana, että ei menetä eläkettään.

Itselläni vakuutusyhtiö, joka eläkkeeni maksaa, ehdotti eläkkeen lepäämään jättämistä. Yhteistyökumppani, josta alussa kerroin, odottaa yhteistyöltä paljon. Ja tämä tuo äkkiä vastaan sen, että tienaan enemmän kuin laki sallii. Yrittäminen pitää sisällään aina riskejä. Ihan näin isoja en ollut aikonut kuitenkaan ottaa. Toisaalta, nyt jos koskaan olisi mahdollisuus olla kunnolla yrittäjä. Tilaisuus, joka kiehtoo ja pelottaa. Ehdotus on kuitenkin harkinnan arvoinen ja siitä on neuvoteltava perheessä ja yhteistyökumppanin kanssa.

Yrityksen perustaminen on antanut minulle paljon. Kuljen adrenaaliryöpyssä, kun tunnen eläväni jälleen. Kuljen vertaisena muiden rinnalla, itsetuntoni on kohentunut. Olen saanut paljon onnistumisen kokemuksia ja tietenkin myös kolhinut itseäni virheiden osumilla. Yrittämistä uskallan suositella monille sairastaville. Meillä kaikilla on ura jäänyt vähän kesken. Oman yrityksen kautta ja oman jaksamisen mukaan tätä uraa on mahdollista vielä jatkaa. Ansaita, mutta saada tämän lisäksi paljon muuta lisäarvoa elämäänsä.

 

Lue Raunon esittely ja muita kirjoituksia MSElo-sivuilla

 

 

Updated: 20-06-2019