MS-tauti ja masennus

MS-tauti ja masennus

Jan Holmberg, sairaanhoitaja (YAMK), kouluttaja ja tietokirjaililja

Arkipuheessa masennuksella tarkoitetaan ohimenevää tunnetilaa. Ihminen on kokenut esimerkiksi sairauden pahenemisvaiheen, eron tai läheisen kuoleman. Siitä johtuva tunnetila kestää lyhyen ajan, ihmisen mieli tasapainottuu ja hän kokee lopulta myös lohdullisia ajatuksia ja positiivisia tunteita.

Hoitoa vaativa depressio eli masennus on pitkäkestoinen tila, jossa ihminen kokee ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Ne liittyvät ihmisen ajatuksiin, tunteisiin ja elämäntapahtumiin. Masennus voi olla perinnöllistä ja esiintyä samaan aikaan muiden sairauksien kanssa. Diagnosoitu masennus voi olla lievä, keskivaikea tai vakava. 

Ms-tautia sairastavista 20–50 prosenttia voi sairastaa elinaikanaan kliinisesti merkittävän masennuksen. Masennusta esiintyy erityisesti Ms-taudin toissijaisesti etenevässä vaiheessa. Yhtä aikaa Ms-taudin kanssa voivat esiintyä esimerkiksi ahdistus, voimakas väsymys, kiputila, kognitiivinen toimintahäiriö ja alkoholin liiallinen käyttö. Masennus liittyy Ms-tautia sairastavilla myös lisääntyneeseen sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen.

Updated: 20-10-2017