MS-tauti ja seksuaalisuus

Mitä voin tehdä, jos jokin asia vaivaa?

Sopeutuminen diagnoosiin tai vuosien mittaan kehon muutoksiin ei tapahdu kivutta eikä hetkessä. On oikeutettua hyväksyä itselleen aikaa surra menetettyä ja hahmottaa itsensä uudelleen, mutta sen jälkeen on hyvä suunnata eteenpäin. Vastuu omasta seksuaalisesta hyvinvoinnista kuuluu periaatteessa yksilölle, koska jokainen on parhain asiantuntija omassa seksuaalisuudessaan, mutta ongelmiin ja oireisiin on lupa ja oikeus myös pyytää ja saada apua.

Ihmisen seksuaalisuus on aktiivisen tutkimuksen kohteena ja erilaisiin oireisiin ja ongelmiin pystytään puuttumaan niin lääketieteellisesti kuin terapeuttisin keinoin. Tilanteesta puhuminen kumppanin tai asiantuntijoiden kanssa voi olla keino seksuaalisuuden vahvistumiseen. Joskus apua ja tukea saa parhaiten muilta MS-tautia sairastavilta.

Tietoa seksuaalisuudesta löytyy laajasti kirjallisuudesta sekä internetistä. Aktiivinen, ratkaisuhakuinen asenne johtaa usein parempaan lopputulokseen kuin se, että itsepintaisesti pitää kiinni entisestä. Joustava suhde elämään ja kehon muutoksiin sekä avun vastaanottaminen helpottaa selviämistä myös seksuaalisuuteen liittyvissä haasteissa.

 

 

Auktorisoituja asiantuntijoita löytyy sivustolta:

http://www.seksologinenseura.fi/

 

Tietoa seksuaaliterveydestä mm. sivustoilta: 

http://www.vaestoliitto.fi/ 

http://www.sexpo.fi/ 

Updated: 08-02-2017