MS-tauti ja seksuaalisuus

MS-taudin oireiden vaikutus kehoon on moninainen

MS-sairaus vaurioittaa hermostoa ja hermosto on osallisena kehon lukemattomissa monimutkaisissa toiminnoissa. Kehon muutokset heijastuvat herkästi myös seksuaalisuuteen. ”Tyypillisiä” MS-tautiin liittyviä seksuaaliongelmia ja oireita ei kannata pyrkiä luetteloimaan, koska oireiden moninaisuus ja jokaisen sairastavan persoona ja elämäntilanne vaikuttaa siihen, mikä asia haittaa erityisesti juuri kyseistä henkilöä.

 

Sairastuminen parantumattomaan sairauteen on usein isku, joka voi aiheuttaa lamaantumisen, luovuttamisen ja häpeän tunteita. Itsensä hyväksyminen ja rakastaminen ”vaurioituneena, diagnoosin saaneena”, ei ehkä tunnu silloin mahdolliselta.  Moni murehtii, ettei enää kelpaa kenellekään. Jos seksuaalisuus on ollut henkilölle tärkeä elämänalue, se useimmiten kuitenkin palaa tärkeäksi osaksi elämää.

 

Seksuaalisuuden toteuttaminen voi vaatia uudelleen opettelua. Lihastoiminnan muutokset, tuntomuutokset ja uupumus pitää huomioida, mutta se ei tarkoita, että kyky seksuaaliseen nautintoon katoaisi tai että tunteet kuolisivat. MS-taudin oirekirjo on laaja ja siksi kannattaakin keskittyä yksilön ongelmiin eli siihen, mikä oire juuri hänellä aiheuttaa suurimmat ongelmat seksuaalisuuden alueella.  

Updated: 08-02-2017